Nära hjärtat

Det kan vara en utmaning att vara ung och bo på landsbygden. Behöver det hindra dig som individ att finna saker i livet som du tycker om, där du bor? Kanske är landsbygdens villkor precis vad du behöver för att kunna göra allt det där du tycker om att göra?

I filmserien ”Nära Hjärtat” besöker vi unga runt om i Sjuhärad som har hittat ”sin grej” på hemmaplan. Vad tycker de om att göra och hur ser de på livet som ung på landsbygden? Hur gör de och vad är viktigt för dem just nu?

Avsnitt 1

Sofia Lindgårde, Holsljunga

Sofia Lindgårde bor i Holsljunga, Sveriges grymmaste håla! Hon har många bollar i luften, alla har en sak gemensamt – Holsljunga. Allt som kretsar kring den lilla byn engagerar hon sig i. I Byalaget sitter hon som ordförande, hon är redaktör och ansvarig utgivare för byns tidskrift Spegeln, hon har hjälpt till att starta Holsljungas skola… ja, listan kan göras lång… Men varför detta engagemang?

Avsnitt 2

Countryhack, Vårgårda

2011 bestämde sig några kompisar för att ha ett LAN-party i källaren. Eller LAN och LAN… de drack cola, käkade chips och kopplade samman några datorer, men kul var det! Så kul att de tänkte: Kanske vill fler dricka cola och koppla ihop sina datorer med våra? De flyttade från källaren till gympahallen och första eventet sålde slut på en timme!

Avsnitt 3

Arvid och Linus, Herrljunga

Kreativitet, beslutsamhet och samarbete, det verkar vara klockrena ingredienser om något ska byggas. Arvid Hellman och Linus Ingemarsson i Herrljunga satsade på att bygga en trebuchet – kanske inte det vanligaste att se på släpet efter en EPA men enligt Arvid och Linus är den både smidig och lätt att hantera.